Avaldsnes sin håndtering av Covid – 19 krisen

Sist oppdatert: 27. apr 2020 Skrevet av: Stian Staveland Nygaard

 

Det er ingen tvil om at samfunnet globalt har endret seg kraftig etter Covid-19 utbruddet. I Norge har det vært umulig å ikke bli berørt, særlig etter tiltakene 12. Mars. Vi har stor medfølelse for alle som har vært og er berørt av sykdommen direkte eller indirekte. Vi har alle sett eksempler på hvor horribel denne pandemien har vært mot enkelte mennesker, og mange mennesker har også mistet livet.

Den internasjonale og nasjonale dugnaden har vært utrolig viktig for å begrense skadeomfanget ved å forsøke å minske spredning. Der har vi alle hatt en viktig oppgave. For idretten har dette betydd at organisert trening har opphørt. Det første tilfellet som ble rammet var EAT, Move, Sleep turneringen til Vea. Denne nyheten morgenen lørdag 7. mars gjorde at mange av oss forsto antydningene til hva som ville skje. Likevel var det nok få som var forberedt på omfanget av utbruddet.

Vi i Avaldsnes var i denne perioden i full gang med de siste forberedelsene til seriestart. Ballhentere ble satt opp, dugnadsvakter fordelt, nettsider oppdatert, vi gjorde klar til kick off med samarbeidspartnere og signeringer av samarbeidsavtaler. Spillerne var stort sett på plass, med unntak av våre to Australske spillere Gorry og Polkinghorne som skulle ankomme Helganes 12. mars. Stemningen var god og spenningen stor innenfor sesongåpningen.

Da pressekonferansen var over, var det en følelse av tomhet, men samtidig stress. Hva skjer nå? Kjenner vi noen syke? Har vi noen vi må passe ekstra godt på? Hva skal vi si til spillere og frivillige? Spørsmålene var mange og ingen kunne gi noen svar.

Vi fant fort ut at her må vi samles og prate sammen. Flere av oss i ledelsen var i karantene, så vi fikk raskt god trening i nye duppeditter og løsninger som whereby, teams og facetime. Utrolig godt å kunne diskutere ting i grupper, samtidig som man får se hverandre – på trygg, digital avstand. Og alle var med, daglig leder- sportssjef – keepertrener – fysio – marked etc. Og så det var godt, å kunne ta avsjekk med alle. Hvordan går det med deg? Er det noens situasjon vi ikke har tenkt på? Når vi hadde kontroll på det, var det bare å avtale neste sjekkpunkt. Vi snakkes i morgen.

Spillere og trenere ble permittert. Alle våre spillere i troppen er profesjonelle spillere, lønnet av Avaldsnes IL for å spille fotball. Da det ikke lenger var lov å gjennomføre organisert trening – ble klubben tvunget til å gjøre ekstraordinære tiltak. Permitteringer var eneste utvei. Det er ingen lett avgjørelse. Det betyr at dine ansatte ikke lenger får arbeide for klubben. Det betyr også at spillere har muligheten til å skifte klubb. I og med at fotballklubber sine ansatte ikke kan skifte arbeidsplass til ny klubb når som helst, men kun innenfor overgangsvindu, var det nok ekstra skummelt. Vi satset likevel på at så lenge man er ærlig ovenfor de ansatte – og forsøker å hjelpe og assistere så godt det lar seg gjøre, så ville dette også gå greit til slutt. Vi hadde jo uansett ikke noe valg.

Etter at alle ansatte hadde mottatt permitteringsvarsel kom det også etterhvert mer informasjon etterhvert som «redningspakkene» kom på bordet. Da fikk vi også klarlagt hvem som ikke ville motta noen form for økonomisk inntekt under permitteringen. Klubben tok da avgjørelsen om å trekke permitteringsvarselet til disse ansatte for å sørge for at ingen sto helt på bar bakke under denne vanskelige tiden. Avgjørelsen kom raskt, og med full støtte.

Spillerne fikk utlevert informasjon om retningslinjer, fysisk treningsprogram tilpasset pre-season og lovnader om at de som ønsket tips eller hadde spørsmål, bare kunne ta kontakt. Så var spillerne på egenhånd. Heldigvis har vi en fantastisk spiller- og trenergruppe. Klubben har møtt forståelse og støtte av både spillere og trenere. Selvfølgelig er situasjonen ikke lett for noen. Men spillere og trenere har stått på. Holdt formen ved like, gått turer for å variere dagene, organisert påskejakt med kaffe og vafler (selvfølgelig med gode avstander ihht. Retningslinjer) og masse annet. Spillerne og trenerne er gode på ha kontakt sammen og støtte hverandre. Hver kveld ringes de som vil på facetime og prater sammen. Om både treningsøvelser og hvordan det står til. Det er ekstremt viktig at alle er med og tar vare på hverandre. Vi har også spillere som kommer langveis fra. Det er vanskelig å se for seg hvor tungt situasjonen er for de, når alle rutiner og faste punkter i hverdagen forsvinner.

Vi er nå kommet 6 uker ut i Covid -19 (regnet fra 12. mars). Fortsatt sitter vi igjen med mange spørsmål og ikke på langt nær så mange svar som vi skulle ønske oss. Sykdommen lever fortsatt og mange menneskers helse er i fare. De ansatte i Avaldsnes er fortsatt permitterte og trener på egenhånd. Klubben har også oppfordret spillere om å ta mye fri, for å hvile hode og kropp i denne perioden. Vi tror de trenger et avbrekk etter å ha mentalt forberedt seg på kamp siden før jul. Neste pressekonferanse med svar til idretten er forespeilet på førstkommende torsdag. Vi stiller oss inn på seriestart 15. juni og håper å ha alle på plass i god trening en liten stund før første kamp. Så skal retningslinjer utformes, terminlister settes, planlegging startes for at vi trygt kan spille Toppseriekamper og gi deg underholdning. Gi dine barn inspirasjon. Og fortsette å påvirke samfunnet til å gi LikeMuligheter også etter pandemien.

Det som er sikkert, er at sesongen 2020 blir en for historiebøkene. Vi regner med at den går uten publikum fysisk tilstede. Vi regner med at det blir dobbel serie slik som tidligere år, og at den nye modellen med sluttspill i seriesystemet utgår. Vi VET at vi blir mer avhengig av deg og hele lokalsamfunnet,  enn noen gang før. Dette blir beintøft, også for oss. Men vi vil være der for deg, og dine i lang tid fremover!